Защита на потребителите
Раннонеолитното селище в местността Масовец край с.Илинденци

/assets/10.Tourism/obekti/masovec/masovec.jpg/assets/10.Tourism/obekti/masovec/masovec1.jpg/assets/10.Tourism/obekti/masovec/masovec1.jpg


GPS координати

41.644562, 23.219224

Маршрут до обекта

Карта

Намира се на около 1300 м югозападно от центъра на селото. От изток протича селската рекичка Шашка, която образува дълбок каньон и стръмен скат. От югозапад през самото селище минава шосето за селото, което отсича една малка част от обекта. Самият обект е разположен в източната част на равнинен склон на рида, който се спуска от североизток на югозапад в западните покрайнини на селото. Теренът е равнинен с малък наклон на юг. Заема площ от север на юг – 150-200 м, а от изток на запад - около 200 м.
Раннонеолитното селище е най-древното селище в региона. То е основано от първите земеделци, заселили се в тази част на долината на Струма през първата половина на VI хил. пр. Хр. Досега е разкрита част от уникално отбранително съоръжение, състоящо се от ров, дълбок почти 2 м с каменна стена по средата на рова, укрепена допълнително със земна облицовка. В така заграденото пространство са намерени следи от няколко постройки, включително и една опожарена къща със запазен вътрешен инвентар: пещ, голям съд – зърнохранилище, както и погребение на 9 месечно кърмаче. Тялото му е намерено в сгъната поза, резултат от поставяне в чувал от органична материя, кожа или плат . Намерените досега находки (инструменти от камък, кост и глина, многобройни сечива от кремък и разнообразни накити) показват, че в селището е извършвана специализирана дейност, нещо необичайно за селищата от толкова ранен период на човешката цивилизация.

/assets/10.Tourism/obekti/masovec/masovec panorama.jpg
Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС