Защита на потребителите
Празник на Боговете на виното
/assets/Praznik vino/lozovi klonki horizont.JPG

/assets/Praznik vino/lozovi klonki horizont.JPG

 с.Илинденци, Община Струмяни!

В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин - в село Илинденци се провежда Празникът на боговете на виното, който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта. Следва появата на древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският -  БАКХУС и христянският светец - Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с "Керацуда". Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка).
Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината. Боговете зарязват ритуално лозята, а след тях – кметът на община Струмяни, кметът на с. Илинденци и гости.
След това празникът се пренася на площада, където се организира дегустация на вина от лицензирани дегустатори и се провежда тържествената церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ. Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.
Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад.
„Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение простите и вечни истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова истински”
Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци далеч, извън пределите на България. „А всеки, който е опитал от нашата керацуда възкликва „ТОВА Е ПИТИЕТО НА БОГОВЕТЕ” – казват местните и добавят. „ И запазва трапчивия й вкус завинаги, както Дионис помни Керацуда – красивата девойка, живяла в древна Елада, която носела със себе си винаги бяло и сладко грозде... Наздраве!”

/assets/Praznik vino/lozovi klonki-1.JPG/assets/Praznik vino/lozovi klonki-1.JPG

 Предишни издания:
/assets/Praznik vino/lozovi klonki horizont.JPG
Цар на лозята:
2005 2007 2008 2009 2010
Отец Васил Котев Борислав Михов Борислав Михов Иван Ибришимов Йордан Парапанов
         
2011 2012 2013 2014 2016
Николай Сарадинов Петър Михов Иван Ибришимов Иван Стойчев Йордан Парапанов
         
2017   2018  2019  2020  2022 
 Йордан Парапанов  Йордан Парапанов  Петър Михов Йордан Парапанов  Петър Михов 
         
    2023    
    Йордан Парапанов    
  

/assets/Praznik vino/lozovi klonki horizont.JPG

Translate/Select language
 
Търсене
Община Струмяни - карта
Какво смятате за новата визия на сайта?