Защита на потребителите
Почетни граждани

Личности, удостоени със званието “Почетен гражданин на община Струмяни” с решения на Общински съвет Струмяни:

1. Мария Вачева–Хотева за приноса й за съхраняване самобитността на местния говор и култура (родена в с.Илинденци, общ.Струмяни). Г-жа Хотева има дългогодишна работа в областта на местната култура, бит, литература и език. Автор е на книгите “Говорът на село Зарово, Солунско” и “С душата в зъбите”.

2. Георги Славчев Марков за приноса му в областта на спорта и популяризиране името на общината (роден 1972 г. в с.Струмяни, общ. Струмяни). Г-н Маков е състезател по футбол. Играл е в отборите Пирин, Ботев Пд, Локомотив Сф, Ерготелис, Трабзонспор, ПФК “Левски - 1914”, както и в националния ни отбор от 1999 до 2005. има 36 мача и 1 гол – при равенството 1:1 срещу Англия в квалификацията за Евро 2000 през 1999 г. на стадион Българска армия. В Евротурнирите има 38 мача и 2 гола - за Ботев Пд - 5 мача, за Локомотив (София) - 11 мача и за Левски (София) - 22 мача и 2 гола. С Левски (София) е два пъти шампион (2001, 2002) и три пъти печели Купата на България (2002, 2003, 2005). С Ботев Пд е три пъти бронзов медалист (1993, 1994, 1995), а с Локомотив (София) два пъти бронзов медалист (2007, 2008). Прекратява кариерата си на футболист през юли 2011 и заема поста спортно-технически директор на Локомотив (София). Починал внезапно на 20.02.2018 г. в гр. София.

3. Методи Костадинов Бакалов за приноса му в инженерното дело на Република България и популяризиране на общината. Г-н Бакалов е участвал при разработването на проект за изграждане  на първия мост на р. Дунав междуБългария и Румъния.

4. Симеон Атанасов Щерев за приноса му в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни (роден 1959 г. в с. Микрево, общ. Струмяни). Той е български борец, борба свободен стил 62 кг, носител на бронзов олимпийски медал от Сеул 1988 г. Носител е и на отличия на европейски и световни първенства; три пъти е европейски - Варна 1982, Будапеща 1983 и Йоншьопинг 1984 г. и един път световен шампион Скопие 1981 г.
Г-н Щерев е бил треньор по борба в Австрия, Гърция и на националния ни отбор. Избран е за треньор № 1 на „Левски“ за 2008 г. Той е личен треньор на световната шампионка по свободна борба Станка Златева, станала спортист № 1 на „Левски“ за 2008 г. и на Радослав Великов, олимпийски медалист по борба. В момента е мениджър на националния отбор по борба – свободен стил.
           5. Проф. Борис Георгиев Донев за приноса му в развитието на ветеринарно-медицинската дейност в Република България, принос в научната и изследователската дейност в областта на фармацията и популяризиране на общината (роден в с. Палат, общ. Струмяни).

6. Йордан Ангелов Боздански за приноса в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни.

Йордан Ангелов Боздански-Зико е бивш български футболист, нападател. Играл е за Пирин (Благоевград), Вихрен, Пирин (Гоце Делчев), Септември (Симитли), Етникос (Пирея,Гърция), в отбори от Испания и Македония. В "А" група има 209 мача и 51 гола. Финалист за купата на страната през 1994 г. с Пирин (Бл). За купата на УЕФА има 2 мача за Пирин (Бл). Има 1 мач за"А" националния отбор и 9 мача за младежкия национален тим. Бившпомощник треньор на Пирин (Бл) и старши треньор на Македонска слава и Вихрен. От 28 декември 2005 г. е старши треньорна Пирин (ГД).

7. Сашо Георгиев Чанев за принос в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни (роден в с.Илинденци, общ. Струмяни). Бивш хандбален състезател и треньор. В момента е  президент на ХК “НСА” гр.София.

8. Христо Костадинов Стоянов – удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в съхраняване самобитието на местния фолклор на Малешевска планина и принос в популяризиране на община Струмяни.

9. Доц. Борис Тренчев за приноса му в областта на научната дейност и популяризиране на общината.

10. Иван Русев за популяризиране на община Струмяни. Завършва Художествената академия в София, специалност скулптура. Сред по-големите му изяви са постоянната експозиция в Южен парк-София (1988); Олимпийски парк-Сеул (1988); Сант Йохан Тирол Австрия (1992); Пуебла-Мексико (1998); Ивасе-Япония (2000); парк "Оборище"-София (2001); Европалия, Белгия(2002). Негови творби притежават повечето галерии в България, както и колекциив Германия, Испания, Холандия, Австрия, Мексико, Южна Корея, Франция, Белгия и Япония. Носител е на много награди. Основател на фондация “Арт Център”. С дейността си г-н Русев популяризира община Струмяни както в България, така и в чужбина.

11. Методи Георгиев Лозански за приноса му в популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни и развитие и разпространение на Малешевския фолклор. Има дългогодишен опит в областта на художествената самодейност. Г-н Лозански е лауреат на осем Национални фестивала за художествена самодейност и носител на осем златни медала. Златен медалист е и на ІХ Световен фестивал на художествената самодейност (1988г.). През 1952г.подпомага Кирил Златков при основаването на ансамбъл “Малешевци”, след което през 1987г. става главен художествен ръководител. До 2002 г. г-н Лозански е ангажиран с дейността, както в читалище “Братя Миладинови”, така и с други читалища на територията на общината. Починал 2007 г.

12. Костадин Благоев Руйчев за приноса му в популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни и развитие и разпространение на Малешевския фолклор. Има дългогодишна творческа и концертнадейност. Костадин Руйчев е награждаван с орден “Кирил и Методий” ІІ и І степен, медали за заслуги към БАН, медал “100 години Освобождението на България”, медал “За дружба с виетнамския народ”, лауреат на седем републикански фестивала.

В периода 1998 г.–2004 г., г-н Руйчев е ръководител на самодейните танцови състави в читалище “Братя Миладинови” с.Микрево и читалище “Будител” с.Струмяни. Под ръководството му детските танцови състави към ансамбъл “Малешевци” читалище “Братя Миладинови” взимат участие във всички местни празници, национални и международни фестивали.

13. Кирил Манолов Анастасов за приноса му за развитие в областта на изобретателството и рационализацията. Притежава свидетелства за авторство за следните изобретения:

-камерна машина за измиване на електронни детайли, възли и изделия;

-изравнителна шина за електролизни вани;

-метод за отстраняване на дребнодисперсни мехурчета и въздух от електролити.

14. Кирил Златков Станковски  удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в развитие и разпространение на Малешевския фолклор и популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни. Кирил  Станковски  е роден на 05.04.1926 г.  През 1955 г. е един от основателите и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл “Малешевци” към читалище“Братя Миладинови” с. Микрево.  Починал 1992 г.

15. Андрей Каракичев за приноса му в популяризиране на община Струмяни.

Роден е на 26.04.1935 г. в с.Илинденци. Основното си образование е завършил в Априловска гимназия гр. Габрово, а средното – в „Св.Св. Кирил и Методий” –Благоевград.

Учителствува във Вечерна гимназия в гр. Благоевград, Директор на СПТУ по текстил. След откриване на филиал на Софийския университет в Благоевград през 1976г. започвав хонорован, а от 1981 г. когато завършва аспирантура, защитава дисертация и получава научната си степен доктор по философия. По-късно е преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” гр. Благоевград. Написал е книгата „Илинденци”.

16. Димитър Майсторски за приноса му в популяризиране на община Струмяни. Роден е 14.09.1959 г. в с. Микрево. Занимава се с изкуство от ранна детска възраст, като ученик печели многократно градски рецитали по различни поводи, има и отличия и от окръжни прояви. След казармата участва в самодейния ансамбъл при читалище „Братя Миладинови” с. Микрево. Печели конкурс за изпълнители на народни песни в радио Благоевград, където записва песни, някои от които са : „Провикнал си Ильо Малешевски”, „Гюргя на Георги думаше” и много други, свързани с Малешевския край. Няколко години пее в ансамбъл „Джумайци” гр.Благоевград. Издава и самостоятелен албум „Подлудяло вино”. Димитър Майсторски е автор на стихосбирката „Прекършин клон”, както и на сатиричната книга „Пор и лисица”. Г-н Майсторски е автор на химна на община Струмяни.

17. Ани Атасанова Салич за приноса й в популяризирането на община Струмяни, както и за работата й в защита на деца в неравностойно положение и обществената й ангажираност за решаване на тежки социални проблеми. Ани Салич е родена на 22 април 1968 г. в Благоевград. Завършва английска езикова гимназия в родния си град, а след това специалност „Научна информация“ в Колежа по библиотечно дело в София. Работи като преводач, а през 1995 година започва работа като репортер и водещ на собствено публицистично предаване по Нова телевизия, наречено „В сърцето на София“. По-късно става водещ на новините по Канал 3. В същия канал работи и по политическото предаване „Да разпръснем мъглата“. След конкурс г-жа Салич е водеща на новинарски емисии по bTV. През 2001 година печели награда за телевизионен водещ. Омъжена е за Бранко Салич, с когото имат две деца - Лазар и Хана. Произхода й е от атрактивното с.Илинденци. Приноса й за популяризиране на общината, чрез съдействие за излъчване на филми и отразяване на различни събития от живота на общината в националния ефир. Освен това г-жа Салич е присъствала на организирани от нас културни мероприятия, с което тя е засвидетелствала привързаността си към родния си край. През ноември 2006 г. тя става и посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Г-жа Салич е обществена личност, ангажирана с подпомагане на деца в неравностойно положение, организиране на дарителски кампании и всякакъв вид форми, за да направи живота на тези деца близък до семейната среда.

18. Иван Георгиев Станчев удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в популяризирането на община Струмяни.

Иван Георгиев Станчев е роден на 19.09.1968 г. в село Струмяни . С отличие завършва математическата гимназия в гр. Благоевград. След това завършва микроелектроника в МЕИ, като успоредно с това и мениджмънт и реклама. Въоръжен с отлична математическа подготовка, умения да анализира и желязна логика на 18 години започва да изучава астрология, което му било предсказано от баба Ванга. Иван Станчев разработва собствен метод за прогнозиране на събитията, в основа на който поставя математически модел – И.С. – Метод ( Иван Станчев- Метод). През 2000 г. Издава първата си книга „Астрология”, в която подробно обяснява И.С. – Методът, подхода си към астрологията, основните астрологични понятия , както и начинът за анализиране и построяване на хороскопа. Издава вестник „АстроСвят”, приет е в Американския съюз на астролозите. През същата година печели световно състезание в Сингапур за най-висок коефициент на интелигентност. През 2001 г. Г-н Станчев заедно с бизнес партньори, отваря ресторант за здравословно хранене в Германия. Реализира концепцията си за рационално хранене, в основата на която стоят биоритмите и разработената от него програма за диагностика според рождената дата. Всеки посетител на ресторанта, казвайки своята рождена дата, получава специално съобразено с неговото моментно състояние меню. Идеята е новаторска, интериорът на ресторанта е модерен и оригинален, което буди интересът на консервативните германци. В този период се запознава с бъдещата си съпруга Оксана. Следва завръщане в България, сватба и раждането на дъщеричката им Анаис. През 2003 г. Иван Станчев издава втората си книга „Анализирайте хороскопа си сами”, написана на достъпен за неспециалисти език. Започва работа в предаването „На кафе” по Нова Телевизия. Основава собствена школа, в която преподава астрология. През 2004 г. Завършва курс по психоанализа в СУ. Основава Съюза на българските астролози и става негов председател. След това прави астрологични прогнози за деня в предаването „Здравей, България” по Нова Телевизия, води предаване „На върха” на ББТ, пише седмични прогнози в списание „На кафе” и във вестник „Бъде БГ”, месечни прогнози в списание „Максимум” и „Ана”, поддържа астрологичен канал „333” в ITV–partner, изявява се като „зъл език” в предаването „Голямата уста” по Нова Телевизия. През 2005 г. Записва магистратура по психология на управлението в ЮЗУ. През 2006г. издава книга „Хранен според звездите”, хонорар си, от която дарява за благотворителност. В нея се разглеждат причините за напълняване според различните зодии и се предлагат начини за постигане на желаното тегло. След кратко, но тежко боледуване от лимфом почива на 30.09.2007 г.
          19. Януш Дамянов – за изключителни заслуги в образованието и възпитанието на подрастващите в община Струмяни. Отдал целия си живот на просвещението и училището в общината. 12 години - учител, 22- директор на училището в Микрево. През 1970 г. като средищен директор управлява 11 начални  и 9 основни училища, над 20 детски градини. Делото на Януш Дамянов са неговите ученици, неговите уроци са духовни послания за поколенията.

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС