Защита на потребителите
Горна Крушица

/assets/Naseleni mesta/Gorna Krushitsa/kmetstvoto g.krushica.jpg/assets/Naseleni mesta/Gorna Krushitsa/g.krushica-dvora-001.jpg

Според Васил Миков името на селото се свързва с многото диви круши, намирали се някога в землището му. В турски архиви от 1650 и 1660 година е вписано под името Крушиче. През XVIII век селото е било пръснато на няколко махали, в които имало от 300 до 400 християнски къщи. Според предание се е появила чума, която е прогонила голяма част от населението, което се пръснало из околните селища, но след като преминала мнозина се върнали и образували селище в местността Селището.

Летописът на новото селище започва от 1957 година, когато повечето от  жителите на старото селище се преселват на 6 км в източна посока ниско в равнината край Струма. Новото селище се разполага на 120 м. надморска височина. През 1969 г. тук се открива читалище „Напредък”, което заедно с училището се закрива през 1983г. заради изселване на голяма част от населението. През 1920г. жителите на селото са 234, а през 2015г. – 53 души.

Основният поминък на населението през XIX век е било земеделието (ръж, ечемик, овес, царевица, картофи) и животновъдството (овце, кози, говеда, свине, кокошки).

Снимки от празника на селото през 2015 г. вижте тук.

Кметски наместник – Христо Варсански, тел.0879204873

/assets/Naseleni mesta/Gorna Krushitsa/Hram Gorna Krishica.jpg/assets/Naseleni mesta/Gorna Krushitsa/g.krushica-oltara-001.jpg

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС