Защита на потребителите
Новини
БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО СЛЯЗОХА ОТ ПЛАНИНАТА И БЛАГОСЛОВИХА С. ИЛИНДЕНЦИ И ОБЩИНА СТРУМЯНИ!
06.02.2019
 

/assets/selected/vino2019/DSC08393.JPG

По традиция в първата събота на месец февруари, за двадесет и седми пореден път тази година, под красивите върхове на Пирин планина, слязоха Боговете на виното и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.

Празникът започна в местността „Масовец“, където десетки гости от страната и чужбина бяха посрещнати с топла питка и глътка от божествения местен еликсир.
Кметът на с.Илинденци г-н Илия Башлиев отправи приветсвени думи към всички гости за добре дошли. Той пожела здраве и добра реколта, с хубаво вино.
Появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца, предизвикаха неповторима емоция за всички присъстващи.
Красивата Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино, всепризната царица на вината, който е един от най-старите запазени сортове бяло грозде в България, отглеждано единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Илинденци и Струмяни по цял свят.
Божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила, с която се поставя новото начало.
Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.
Както повелява християнската традиция местният свещеник отец Георги Сарадинов отслужи празничен водосвет и благослови лозята и бъдещата реколта. След това започна зарязването на лозята, в което се включиха свещеника, Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев, Кметът на с. Илинденци г-н Башлиев, свитата на Боговете и много от гостите на празника.
Празникът продължи на площада в с. Илинденци, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев. Той пожела на всички винопроизводители и любители на виното да бъдат живи и здрави и да продължават да носят славата на Илинденци и община Струмяни – това благословено от Бога място на гроздето и виното, на веселието, любовта и вдъхновението и занапред по целия свят. 
Официални гости на празника бяха: г-жа Златка Яневска – председател на Общински съвет Струмяни, г-жа Петя Тасева и г-ца Фиданка Котева – заместник кметове на община Струмяни, зам.областният управител на област Благоевград г-жа Антоанета Янчева, кметът на гр.Петрич г-н Димитър Бръчков, депутатът от парламентарната група на ГЕРБ г-н Георги Динев.

Най-дългоочакваният момент бе награждаването на победителите в конкурса за „Най-добро вино“ и короноването на „Царя на лозята“.
По традиция Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев връчи наградата на „Царя на лозята“, която бе спечелена от г-н Петър Михов.
В категорията за „Най-добро червено вино“ победителите са както следва:
Трето място – г-жа Радослава Златкова;
Второ място – г-н Николай Стойчев;
Първо място – г-н Йордан Парапанов.
За най-добро гостуващо червено вино наградата получи г-н Георги Димитров.
В категорията за „Най-добро бяло вино“ победителите са както следва:
Трето място – г–н Йордан Парапанов; 
Второ място – г-жа Кирилка и г-н Ангел Стойчеви;
Първо място – г-н Злати Златков.
За най-добро гостуващо бяло вино наградата получи г-н Атанас Лазаров.
На отличените участници в конкурса, бяха връчени грамоти и предметни награди. 
Тази година, на г-жа Зоя Грозданова, бе връчена почетна награда за дългогодишен принос за запазване на нематериалното културно наследство на село Илинденци. 
Поздравления за всички участници с пожелания за много здраве, благополучие, бъдещи успехи и добри реколти.
Празникът бе съпроводен и с вкусната кулинарна изложба, специално подготвена от дамите на пенсионерски клуб „Белица“ - с. Илинденци. Неизменна традиция за този ден е и разливащото се ароматно вино, което зарадва всички жители и гости на китното село.
Празничната програма продължи с фолклорни ритми и участието на Брас бенд „Сандански“, фолклорния изпълнител Карамфил Божиков, оркестър „Русалка” и ансамбъл „Малешевци”.

/assets/selected/vino2019/DSC08873.JPG

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС