Новини
“Арт център Илинденци - приемственост и нови измерения“
13.09.2022
Фондация “Арт център - Илинденци“ представи творческа проява “Арт център Илинденци - приемственост и нови измерения“!
Днес 13.09.2022 г. /вторник/ Фондация “Арт център Илинденци“, с подкрепата на община Струмяни, представи творческа проява “Арт център Илинденци - приемственост и нови измерения“.
Домакинът г-н Иван Русев отправи своите благодарности към всички приятели от с. Илинденци и Община Струмяни, които подкрепят и помагат на “Арт център - Илинденци“ в неговите творчески изяви и мероприятия. Той акцентира върху факта, че през тази календарна година участниците в арт проявата, старателно са подготвяли и организирали творческата инициатива “Арт център Илинденци - приемственост и нови измерения“. Идеята, на т.нар. „майсторски клас по живопис“, е участниците да надградят процесите в собственото си творчество и развитие.
Основен лектор на пленера тази година е проф. Станислав Памукчиев, който в днешния ден не присъства лично в с. Илинденци, поради належащото му присъствие на форум за откриване на собствена изложба в град Варна.
Останалите представители, които говориха и представяха своите възгледи по различни теми по време на творческия пленер бяха - Албена Спасова, Нина Русева и Иван Русев.
В периода на проявата, бяха създадени уникални произведения от:
-Албена Коева
-Илиян Ангелов
-Калина Христова
-Таня Калъчева
-Ралица Мирчева
-Румен Атанасов
-Светослав Недев.
Всички те бяха подредени в галерията в творческия дом и в артистично подредената изба към “Арт център – Илинденци“.
На творческата проява “Арт център Илинденци - приемственост и нови измерения“ присъства г-ца Фиданка Котева – зам. кмет хуманитарни дейности на община Струмяни, която от името на кмета на община Струмяни г-н Емил Илиев отправи сърдечни поздрави към г-н Иван Русев, към неговото семейство и целия екип, които вече толкова десетилетия успяват успешно да превръщат Илинденци в място, където се случват културни събития.
Г-ца Фиданка Котева изказа своите благодарности към г-н Иван Русев: “За всички положени усилия през десетките години в които успешно Илинденци се превърна в “Мраморния град на изкуствата“. С всички арт инсталации, които днес ние виждаме и им се радваме, успяхте да превърнете Илинденци в едно кътче, с което ние гражданите на община Струмяни и българите сме горди, защото е факт, че няма подобен парк - мраморен и скулпторен на открито в България с такива мащаби и размери.
Благодаря и на тук присъстващите творци, които уважиха нашето кътче от рая и които тези дни, дадоха своите творчески импулси, старание и талант за да сътворят отново красота и да ни покажат, че въпреки кризите и проблемите, ние сме живи, съществуваме и това, което ще ни спаси е духът и културата.
Поклон пред Вас творци!“
След приветствените думи на г-н Иван Русев и г-ца Фиданка Котева, всички гости на празника се насладиха на прекрасните изпълнения на децата от ДГ “Патиланци“ – Група “Том и Джери“ – с. Илинденци и самодеен състав „Мрамор” към Народно Читалище „Климент Охридски” - с. Илинденци.
Безспорно, показаните творби от художниците, бяха кулминацията на днешния ден и истински развълнуваха посетителите, защото всеки един от участниците в пленера бе пресъздал своите емоции, идеи, впечатления и въздействие, които природата и атмосферата на с. Илинденци, бе оставил в него, провокирайки всички ни да се замислим за света около нас.
Translate/Select language
 
Търсене
Община Струмяни - карта
Какво смятате за новата визия на сайта?