Защита на потребителите
Новини
Отпразнувахме 34-тия рожден ден на община Струмяни
09.04.2012

И капките дъжд, и заплашителните облаци, не попречиха на хората – млади и стари, от общината и гости, да изпълнят до краен предел площад „7-ми април”.

Утрото започна с песента и наричанията на малките 5-6 годишни лазарки в Микрево, Струмяни и Илинденци. И люлка се върза, и лазарките взеха благословия в църквата и причастие, като „наричаха” в медно менче за късмет на бебета, на мома и момък, и на къщи, и на бабите от Пенсионерските клубове,  и на „стопанина” на общината – кмета Емил Илиев.

Слънцето изгря за футболния турнир, където купата на община Струмяни грабна отборът на ПК „Вихрен”Сандански.

Празничният спектакъл на мажоретките от Симитли и духовия оркестър –Кресна, които поведоха за първи път шествие на гражданите и учениците о Микрево към Струмяни, предизвика искрените аплодисменти на възрастните хора,които специално излязоха пред домовете си и се радваха на парада.

Точно в 19 часа започна концертът-спектакъл на самодейците от община Струмяни, на училищните състави и на артистите от детските градини, които заслужиха топли аплодисменти за съхранената автентичната песен и танц, за младостта и красотата на бъдещето на Струмяни – неговите деца!

Официалната церемония започна с празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил. „ Здраве и благоденствие! и „На многая лета!” – прозвуча в църковно многогласие за хората на община Струмяни!

Гостите на празника, между които кметът на Драма - Кирияку Харакидис,трима кметове от общини от Република Македония Любчо Колев, Драги Наджински, Ванчо Стоянов, кметовете на Сандански – Андон Тотев, на Петрич – Вельо Илиев и много други управници на приятелски общини, организации и учреждения бяха специално благословени и поръсени със светена вода като на свой ред поздрави хадомакините с празника.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев беше посрещнат с бурните аплодисменти на публиката и каза в словото си, че община Струмяни  е в разцвета на своята младост и, макар и малка, заслужава своето достойно място сред многото български общини. « Днес Струмяни е модерна община на модерни хора. – каза още той в обръщението си. Благодаря на всички институции и организации, фирми, на всички вас,жители на община Струмяни, на партньорите и приятелите от страната и чужбина, с чиито труд Струмяни се преобразява!”

Емил Илиев не пропусна да подчертае проблематиката на времето – тежката икономическа криза  и безработицата, като пое ангажимент да подпомага с реални действия бизнеса, създаване на условия за привличане на инвеститори и предприемачи, отдаване на общински земи под наем и мн. др.

„Тук, в нашата община, - добави той, е най-голямото антично селище с градска уредба, датирано още от Пети век преди Христа. Тук е намерена надгробната плоча на Дионисий, отпечатъците на най-почитаната древноегипетска богиня Изида,покровителка на майчинството и плодородието...Подобни отпечатъци от бронз се съхраняват в Лувъра...През втората половина на Първи век ранното християнство слага отпечатък чрез епископската базилика в м. Градището, където е запазена част от монограмата на Исус Христос пред владишкия трон. ...За нас историята е пиета и черпим сили и енергия от боговете, населявали благословената ни земя. За нас настоящето е предизвикателство и ние приемаме дълга си отговорно да продължим пътя! Община Струмяни е млада община, но перспективите пред нея зависят от всички нас, от нейното настояще. Нека всички заедно, както до днес, изграждаме Струмяни и я превръщаме в незаменимо място за нашите деца.” – завърши Емил Илиев и пожела на всеки дом здраве и радост.

Под звуците на химна на община Струмяни кметът Емил Илиев връчи паметните знаци на новия почетен гражданин на община Струмяни/ посмъртно/ Януш Дамянов на неговия внук Яне Дамянов, който развълнувано благодари за оказаната чест на неговия дядо – директора и учителя, отдал целия си професионален път на образованието  в община Струмяни.

Приветствия направиха кметовете на трите общини от Република Македония и кметът на Драма като не пропуснаха да подчертаят значението на партньорството между общините. И се завъртя хоро в ритъма на любимите песни на Сузана Спасовска и Васко Лазаров, Емилия, лазерното шоу предизвика бурните овации на публиката, а празничните илюминации осветиха небето над площад „7-ми април”, за да ознаменуват паметната дата – раждането на една малка община, благословена с природа и хора.

Translate/Select language
 
Търсене
Бюлетин Култура на фокус
Община Струмяни - карта
Преоткрий България
Структурни фондове на ЕС