Почетни граждани

Личности, удостоени със званието “Почетен гражданин на община Струмяни” с решения на Общински съвет Струмяни:

1. Мария Вачева–Хотева за приноса й за съхраняване самобитността на местния говор и култура (родена в с.Илинденци, общ.Струмяни). Г-жа Хотева има дългогодишна работа в областта на местната култура, бит, литература и език. Автор е на книгите “Говорът на село Зарово, Солунско” и “С душата в зъбите”.

2. Георги Славчев Марков за приноса му в областта на спорта и популяризиране името на общината (роден 1972 г. в с.Струмяни, общ. Струмяни). Г-н Маков е състезател по футбол. Играл е в отборите Пирин, Ботев Пд, Локомотив Сф, Ерготелис, Трабзонспор, ПФК “Левски - 1914”, както и в националния ни отбор от 1999 до 2005. има 36 мача и 1 гол – при равенството 1:1 срещу Англия в квалификацията за Евро 2000 през 1999 г. на стадион Българска армия. В Евротурнирите има 38 мача и 2 гола - за Ботев Пд - 5 мача, за Локомотив (София) - 11 мача и за Левски (София) - 22 мача и 2 гола. С Левски (София) е два пъти шампион (2001, 2002) и три пъти печели Купата на България (2002, 2003, 2005). С Ботев Пд е три пъти бронзов медалист (1993, 1994, 1995), а с Локомотив (София) два пъти бронзов медалист (2007, 2008). Прекратява кариерата си на футболист през юли 2011 и заема поста спортно-технически директор на Локомотив (София). Починал внезапно на 20.02.2018 г. в гр. София.

3. Методи Костадинов Бакалов за приноса му в инженерното дело на Република България и популяризиране на общината. Г-н Бакалов е участвал при разработването на проект за изграждане  на първия мост на р. Дунав междуБългария и Румъния.

4. Симеон Атанасов Щерев за приноса му в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни (роден 1959 г. в с. Микрево, общ. Струмяни). Той е български борец, борба свободен стил 62 кг, носител на бронзов олимпийски медал от Сеул 1988 г. Носител е и на отличия на европейски и световни първенства; три пъти е европейски - Варна 1982, Будапеща 1983 и Йоншьопинг 1984 г. и един път световен шампион Скопие 1981 г.
Г-н Щерев е бил треньор по борба в Австрия, Гърция и на националния ни отбор. Избран е за треньор № 1 на „Левски“ за 2008 г. Той е личен треньор на световната шампионка по свободна борба Станка Златева, станала спортист № 1 на „Левски“ за 2008 г. и на Радослав Великов, олимпийски медалист по борба. В момента е мениджър на националния отбор по борба – свободен стил.
           5. Проф. Борис Георгиев Донев за приноса му в развитието на ветеринарно-медицинската дейност в Република България, принос в научната и изследователската дейност в областта на фармацията и популяризиране на общината (роден в с. Палат, общ. Струмяни).

6. Йордан Ангелов Боздански за приноса в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни.

Йордан Ангелов Боздански-Зико е бивш български футболист, нападател. Играл е за Пирин (Благоевград), Вихрен, Пирин (Гоце Делчев), Септември (Симитли), Етникос (Пирея,Гърция), в отбори от Испания и Македония. В "А" група има 209 мача и 51 гола. Финалист за купата на страната през 1994 г. с Пирин (Бл). За купата на УЕФА има 2 мача за Пирин (Бл). Има 1 мач за"А" националния отбор и 9 мача за младежкия национален тим. Бившпомощник треньор на Пирин (Бл) и старши треньор на Македонска слава и Вихрен. От 28 декември 2005 г. е старши треньорна Пирин (ГД).

7. Сашо Георгиев Чанев за принос в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни (роден в с.Илинденци, общ. Струмяни). Бивш хандбален състезател и треньор. В момента е  президент на ХК “НСА” гр.София.

8. Христо Костадинов Стоянов – удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в съхраняване самобитието на местния фолклор на Малешевска планина и принос в популяризиране на община Струмяни.

9. Доц. Борис Тренчев за приноса му в областта на научната дейност и популяризиране на общината.

10. Иван Русев за популяризиране на община Струмяни. Завършва Художествената академия в София, специалност скулптура. Сред по-големите му изяви са постоянната експозиция в Южен парк-София (1988); Олимпийски парк-Сеул (1988); Сант Йохан Тирол Австрия (1992); Пуебла-Мексико (1998); Ивасе-Япония (2000); парк "Оборище"-София (2001); Европалия, Белгия(2002). Негови творби притежават повечето галерии в България, както и колекциив Германия, Испания, Холандия, Австрия, Мексико, Южна Корея, Франция, Белгия и Япония. Носител е на много награди. Основател на фондация “Арт Център”. С дейността си г-н Русев популяризира община Струмяни както в България, така и в чужбина.

11. Методи Георгиев Лозански за приноса му в популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни и развитие и разпространение на Малешевския фолклор. Има дългогодишен опит в областта на художествената самодейност. Г-н Лозански е лауреат на осем Национални фестивала за художествена самодейност и носител на осем златни медала. Златен медалист е и на ІХ Световен фестивал на художествената самодейност (1988г.). През 1952г.подпомага Кирил Златков при основаването на ансамбъл “Малешевци”, след което през 1987г. става главен художествен ръководител. До 2002 г. г-н Лозански е ангажиран с дейността, както в читалище “Братя Миладинови”, така и с други читалища на територията на общината. Починал 2007 г.

12. Костадин Благоев Руйчев за приноса му в популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни и развитие и разпространение на Малешевския фолклор. Има дългогодишна творческа и концертнадейност. Костадин Руйчев е награждаван с орден “Кирил и Методий” ІІ и І степен, медали за заслуги към БАН, медал “100 години Освобождението на България”, медал “За дружба с виетнамския народ”, лауреат на седем републикански фестивала.

В периода 1998 г.–2004 г., г-н Руйчев е ръководител на самодейните танцови състави в читалище “Братя Миладинови” с.Микрево и читалище “Будител” с.Струмяни. Под ръководството му детските танцови състави към ансамбъл “Малешевци” читалище “Братя Миладинови” взимат участие във всички местни празници, национални и международни фестивали.

13. Кирил Манолов Анастасов за приноса му за развитие в областта на изобретателството и рационализацията. Притежава свидетелства за авторство за следните изобретения:

-камерна машина за измиване на електронни детайли, възли и изделия;

-изравнителна шина за електролизни вани;

-метод за отстраняване на дребнодисперсни мехурчета и въздух от електролити.

14. Кирил Златков Станковски  удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в развитие и разпространение на Малешевския фолклор и популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни. Кирил  Станковски  е роден на 05.04.1926 г.  През 1955 г. е един от основателите и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл “Малешевци” към читалище“Братя Миладинови” с. Микрево.  Починал 1992 г.

15. Андрей Каракичев за приноса му в популяризиране на община Струмяни.

Роден е на 26.04.1935 г. в с.Илинденци. Основното си образование е завършил в Априловска гимназия гр. Габрово, а средното – в „Св.Св. Кирил и Методий” –Благоевград.

Учителствува във Вечерна гимназия в гр. Благоевград, Директор на СПТУ по текстил. След откриване на филиал на Софийския университет в Благоевград през 1976г. започвав хонорован, а от 1981 г. когато завършва аспирантура, защитава дисертация и получава научната си степен доктор по философия. По-късно е преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” гр. Благоевград. Написал е книгата „Илинденци”.

16. Димитър Майсторски за приноса му в популяризиране на община Струмяни. Роден е 14.09.1959 г. в с. Микрево. Занимава се с изкуство от ранна детска възраст, като ученик печели многократно градски рецитали по различни поводи, има и отличия и от окръжни прояви. След казармата участва в самодейния ансамбъл при читалище „Братя Миладинови” с. Микрево. Печели конкурс за изпълнители на народни песни в радио Благоевград, където записва песни, някои от които са : „Провикнал си Ильо Малешевски”, „Гюргя на Георги думаше” и много други, свързани с Малешевския край. Няколко години пее в ансамбъл „Джумайци” гр.Благоевград. Издава и самостоятелен албум „Подлудяло вино”. Димитър Майсторски е автор на стихосбирката „Прекършин клон”, както и на сатиричната книга „Пор и лисица”. Г-н Майсторски е автор на химна на община Струмяни.

17. Ани Атасанова Салич за приноса й в популяризирането на община Струмяни, както и за работата й в защита на деца в неравностойно положение и обществената й ангажираност за решаване на тежки социални проблеми. Ани Салич е родена на 22 април 1968 г. в Благоевград. Завършва английска езикова гимназия в родния си град, а след това специалност „Научна информация“ в Колежа по библиотечно дело в София. Работи като преводач, а през 1995 година започва работа като репортер и водещ на собствено публицистично предаване по Нова телевизия, наречено „В сърцето на София“. По-късно става водещ на новините по Канал 3. В същия канал работи и по политическото предаване „Да разпръснем мъглата“. След конкурс г-жа Салич е водеща на новинарски емисии по bTV. През 2001 година печели награда за телевизионен водещ. Омъжена е за Бранко Салич, с когото имат две деца - Лазар и Хана. Произхода й е от атрактивното с.Илинденци. Приноса й за популяризиране на общината, чрез съдействие за излъчване на филми и отразяване на различни събития от живота на общината в националния ефир. Освен това г-жа Салич е присъствала на организирани от нас културни мероприятия, с което тя е засвидетелствала привързаността си към родния си край. През ноември 2006 г. тя става и посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Г-жа Салич е обществена личност, ангажирана с подпомагане на деца в неравностойно положение, организиране на дарителски кампании и всякакъв вид форми, за да направи живота на тези деца близък до семейната среда.

18. Иван Георгиев Станчев удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в популяризирането на община Струмяни.

Иван Георгиев Станчев е роден на 19.09.1968 г. в село Струмяни . С отличие завършва математическата гимназия в гр. Благоевград. След това завършва микроелектроника в МЕИ, като успоредно с това и мениджмънт и реклама. Въоръжен с отлична математическа подготовка, умения да анализира и желязна логика на 18 години започва да изучава астрология, което му било предсказано от баба Ванга. Иван Станчев разработва собствен метод за прогнозиране на събитията, в основа на който поставя математически модел – И.С. – Метод ( Иван Станчев- Метод). През 2000 г. Издава първата си книга „Астрология”, в която подробно обяснява И.С. – Методът, подхода си към астрологията, основните астрологични понятия , както и начинът за анализиране и построяване на хороскопа. Издава вестник „АстроСвят”, приет е в Американския съюз на астролозите. През същата година печели световно състезание в Сингапур за най-висок коефициент на интелигентност. През 2001 г. Г-н Станчев заедно с бизнес партньори, отваря ресторант за здравословно хранене в Германия. Реализира концепцията си за рационално хранене, в основата на която стоят биоритмите и разработената от него програма за диагностика според рождената дата. Всеки посетител на ресторанта, казвайки своята рождена дата, получава специално съобразено с неговото моментно състояние меню. Идеята е новаторска, интериорът на ресторанта е модерен и оригинален, което буди интересът на консервативните германци. В този период се запознава с бъдещата си съпруга Оксана. Следва завръщане в България, сватба и раждането на дъщеричката им Анаис. През 2003 г. Иван Станчев издава втората си книга „Анализирайте хороскопа си сами”, написана на достъпен за неспециалисти език. Започва работа в предаването „На кафе” по Нова Телевизия. Основава собствена школа, в която преподава астрология. През 2004 г. Завършва курс по психоанализа в СУ. Основава Съюза на българските астролози и става негов председател. След това прави астрологични прогнози за деня в предаването „Здравей, България” по Нова Телевизия, води предаване „На върха” на ББТ, пише седмични прогнози в списание „На кафе” и във вестник „Бъде БГ”, месечни прогнози в списание „Максимум” и „Ана”, поддържа астрологичен канал „333” в ITV–partner, изявява се като „зъл език” в предаването „Голямата уста” по Нова Телевизия. През 2005 г. Записва магистратура по психология на управлението в ЮЗУ. През 2006г. издава книга „Хранен според звездите”, хонорар си, от която дарява за благотворителност. В нея се разглеждат причините за напълняване според различните зодии и се предлагат начини за постигане на желаното тегло. След кратко, но тежко боледуване от лимфом почива на 30.09.2007 г.
          19. Януш Дамянов – за изключителни заслуги в образованието и възпитанието на подрастващите в община Струмяни. Отдал целия си живот на просвещението и училището в общината. 12 години - учител, 22- директор на училището в Микрево. През 1970 г. като средищен директор управлява 11 начални  и 9 основни училища, над 20 детски градини. Делото на Януш Дамянов са неговите ученици, неговите уроци са духовни послания за поколенията.

 
Търсене
Какво смятате за новата визия на уеб портала?
Община Струмяни - карта