Превод на страницата:  
Република България
Община Струмяни
Официален интернет сайт
                   

Новини

07.05.2013
Ансамбъл „Малешевци” при читалището в Микрево спечели сребро от Международен фестивал в Македония

   На деветото издание на Международния фолклорен фестивал „Велигденски средби” – Ораовци  в местността на манастира „Св. Георги”, танцовият ансамбъл с гл. художествен ръководител Любомир Марянски и ръководител - Станислава Панчева представиха достойно община Струмяни и Р България сред 23 танцови ансамбли между които: два – от Сърбия, два – от Хърватска, един – от Косово и 15 – от Р Македония.

   На фестивала участва и певческата група при читалището в Микрево, която извън конкурса, докато журито заседаваше, изпълни  кратка програма.

  Фестивалът се организира под патронажа на Министерството на културата на Р Македония и община Радовиш, и домакинството на  ФА „Китка”- дългогодишен участник и приятел на „Малешево пее и танцува”- Микрево.

    Младите танцьори на община Струмяни представиха 12- минутна танцова композиция от малешевски танци и шопски игри по авторска хореография на Любомир Марянски.

   „Децата са фантастични и се е било под конец” – обобщиха членовете на  журито спектакъла на младите танцьори от Струмяни, които са в готовност за нови творчески върхове в още два международни фестивали в Р Македония в началото на юли 2013: - в Охрид и Кичево.

    Кметът на община Струмяни Емил Илиев сподели, че е особено горд от постиженията на младите танцьори и певците при читалището в Микрево, защото ансамбълът работи активно едва от година, а вече е със сребърен плакет. Във време на духовен срив - каза той, - нашите танцьори, под талантливото ръководство на Любомир Марянски и Станислава Панчева, прославят българската култура и общината ни. И ние като ръководство ще продължаваме да подпомагаме активно създаването на културни продукти, инвестирането в духовността, в децата и младите хора, в съхраняването на традициите и българщината. За мен сребърният плакет на АНПТ ”Малешевци” е изключително красив подарък, който ни направиха младите хора в навечерието на най-българския празник – 24 май!  Искрено им благодаря. Пожелавам още много медали и върхове на българска и международна сцена.”

 

Търсене

 
Какво смятате за новата визия на уеб портала?
Харесва ми
По-скоро да
По-скоро не
Не ми харесва